Dziwactwa starożytnej kuchni
Kuchenne rewolucje w starożytności - co jadali starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie?
Potrawy wprost ze starożytnego stołu
Dzisiaj nasi Obserwatorzy mogli wybrać się w podróż do starożytności, która obfitowała w przeróżne potrawy. Po krótkim wprowadzeniu w geografię świata antycznego, dowiedzieliśmy się, gdzie rosło najwięcej zboża, kto najlepiej hodował oliwki oraz wino z jakiego kraju cieszyło się największym powodzeniem.
Nasi studenci dowiedzieli się także, dlaczego starożytni tak rzadko pili wodę i dlaczego wino było podstawą ich diety. Zajęcia na DUCHu to nie tylko teoria! Uczniowie mogli zapoznać się także z potrawami bezpośrednio - wąchaliśmy i próbowaliśmy, aby poczuć się jak w kuchni Rzymianina lub Greka sprzed stuleci.
Kolorowanie zastawy to poważna sprawa
Przygotowaliśmy także specjalnie menu na ucztę egipską, grecką i rzymską. Nie było łatwo, bo wybór potraw był ogromny. Na koniec zajęć pokolorowaliśmy zastawę stołową, teraz nazwy takie jak: kyliks, krater nie będą stanowiły tajemnicy, oraz wybraliśmy najlepsze menu na ucztę. Zabawa była pyszna!
Kulinarnych rewolucji razem z Obserwatorami dokonywała dr Paulina Komar - doktor nauk humanistycznych, pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim, interesuje się historią kuchni, a szczególnie wina, a także handlem i ekonomią w starożytności. Wieloletnia współpracowniczka Działu Edukacji Muzeum Narodowego w Warszawie. Mama Emilki.