A+ A A-

Kuchenne rewolucje w starożytności

Kuchnia starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian potrafi zadziwić, mimo że nie znali oni wielu produktów, które dziś są powszechne w naszej diecie, takich jak ziemniaki, czekolada czy pomidory. Najbiedniejsi Egipcjanie żywili się głównie chlebem i piwem. Zjadali też lilie wodne (lotos), a desery słodzili karobem. Z kolei Grecy i Rzymianie pili głównie wino (mieszane z wodą), nawet do śniadania. Rzymskim przysmakiem były też sosy ze sfermentowanych ryb, które dodawano nawet do ciastek!

obs05102019

 Obserwatorzy poznali zwyczaje jakie towarzyszyły spożywaniu posiłków w Egipcie, Grecji i Rzymie. Dawne uczty i bankiety (w Grecji nazywane sympozjonami) nie obyłyby się bez odpowiedniej zastawy. Nasi słuchacze poznali wymyślne naczynia z tamtych czasów, między innymi: krater, ryton, kylix, czy oinochoe. Oraz sposoby ich używania. Uczty mogły trwać wiele godzin, wobec czego umilano sobie czas różnego rodzaju grami i zabawami. Kottabos, była jedną z nich. Polegała ona na bardzo umiejętnym przelaniu ostatnich kropel wina do metalowej miski, oczywiście z dystansu. Wymieniano przy tym imię ukochanej osoby. Jeśli krople trafiły do celu, stanowiło to dobrą wróżbę na przyszłość.

Zajęcia prowadziła dr Paulina Komar - archeolożka zainteresowana starożytną kuchnią, handlem i ekonomią. Pracuje w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz współpracuje z Działem Edukacji Muzeum Narodowego w Warszawie. Mama Emilki.

Co się u nas działo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
..__