A+ A A-

Dziwactwa starożytnej kuchni

Kuchenne rewolucje w starożytności - co jadali starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie? 

Jedzenie w starożytność

Potrawy wprost ze starożytnego stołu

Dzisiaj nasi Obserwatorzy mogli wybrać się w podróż do starożytności, która obfitowała w przeróżne potrawy. Po krótkim wprowadzeniu w geografię świata antycznego, dowiedzieliśmy się, gdzie rosło najwięcej zboża, kto najlepiej hodował oliwki oraz wino z jakiego kraju cieszyło się największym powodzeniem. 

Nasi studenci dowiedzieli się także, dlaczego starożytni tak rzadko pili wodę i dlaczego wino było podstawą ich diety.  Zajęcia na DUCHu to nie tylko teoria! Uczniowie mogli zapoznać się także z potrawami bezpośrednio - wąchaliśmy i próbowaliśmy, aby poczuć się jak w kuchni Rzymianina lub Greka sprzed stuleci. 

Kolorowanie antycznej zastawy

Kolorowanie zastawy to poważna sprawa

Przygotowaliśmy także specjalnie menu na ucztę egipską, grecką i rzymską. Nie było łatwo, bo wybór potraw był ogromny. Na koniec zajęć pokolorowaliśmy zastawę stołową, teraz nazwy takie jak: kyliks, krater nie będą stanowiły tajemnicy, oraz wybraliśmy najlepsze menu na ucztę. Zabawa była pyszna!

Kulinarnych rewolucji razem z Obserwatorami dokonywała dr Paulina Komar -  doktor nauk humanistycznych, pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim, interesuje się historią kuchni, a szczególnie wina, a także handlem i ekonomią w starożytności. Wieloletnia współpracowniczka Działu Edukacji Muzeum Narodowego w Warszawie. Mama Emilki.

Co się u nas działo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10