A+ A A-

Z kontynentu na kontynent - podróż potraw na nasz stół.

Sprawa jedzenia może się z pozoru wydawać zupełnie błaha. Można by pomyśleć, że przecież w historii ciekawe są bitwy, bohaterowie historii, wynalazki, ale nie jedzenie. A jednak tak nie jest. Jedzenie miało ogromny wpływ na historię: o jedzenie toczyły się wojny, brakiem dostępu do jedzenia można było niszczyć całe narody, jedzenie popychało ludzi do odkrywania nowych lądów. Już sam moment kiedy z myśliwych i zbieraczy staliśmy się rolnikami i hodowcami zwierząt, był dla ludzkości kluczowy. Nagle z odbiorców pożywienia staliśmy się ich wytwórcami! Nagle musiały zaistnieć: miara, cena, własność, granica, ściana, ogrodzenie, co z kolei pociągało za sobą nierówności, konflikty, podboje…

 

Na zajęciach Podróżnicy mogli razem z prowadzącą - p. Magdaleną Czoch, zajrzeć na stoły różnych epok i różnych warstw społecznych. Dowiedzieli się między innymi, skąd się wzięły frytki, dlaczego w czasie okupacji w Warszawie jedzono zupę z żółwi, dlaczego szlachta śmiała się z kalafiora przywiezionego przez królową Bonę do Polski i dlaczego pierwszym zwierzęciem hodowlanym były ślimaki? Podróżnicy stworzyli również w grupach swoje własne historyczne menu – indiańskie, egipskie, średniowieczne i z początku XX wieku. Mogli również skosztować świeżo wypieczonego – jeszcze ciepłego – chleba.

 

IMG 0898m

Co się u nas działo

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
..__